Project SheetFlower meadow on the roof

A cafeteria for two schools: Anne Frank integrative school and Heilbrunnenschule, Stuttgart

Project Panel

The campus is characterized by a range of typical 1960‘s school buildings: pebbledash parapets alternating with timber window bands, the roofs are flat. If the new cafeteria does not repeat this, it is because of the positive idea of enriching diversity and the awareness of its special, unifying purpose.

Nils Krause

The new cafeteria sits on Hechinger Straße in Stuttgart-Möhringen, at the entrance to the school campus shared by Anne-Frank-Gemeinschaftsschule and Heilbrunnenschule. It is not only the participative manner in which this building was developed but also its special location that makes it a symbol for the interactive coexistence of both schools on this site. By its defining position it starts and rounds off the layout of the campus at the same time.

  • As a new archetype, the cafeteria integrates into the ensemble, without taking the light and the view from the existing music classroom.

  • The colourfully coated aluminium rhomboidal diamond shapes wrap the roof and the walls like shingles.

  • The pointed roof covers the column-free dining and events hall and opens it towards the campus. The open, glazed gable lets interior and exterior merge into one sphere of experience.

  • Translucent roller blinds protect against direct sunlight without darkening the rooms.

  • The long bench and its high wooden back frame the room, the incoming light structures the large space.

» This one, jointly designed "skin" is a symbol for the shared "heart" of the two schools, which are so different in their pedagogical concepts and their pupils. «
Nils Krause

When it came to choosing the faҫade material it was a great opportunity within the project to work on the colour design of the skin with a group of young pupils from both schools, accompanied by committed teachers, in an integral, participative and integrative process. In six intense discussion rounds many ideas and variants were developed and widely discussed; from this emerged a colour scheme supported by all. A flower meadow for a pupils’ picnic.

This scheme could be put into effect without any changes. Through the active participation of the students, the aim was, through narrative, to allow the new building to become the pupils’ house, engendering the respect and awareness that such a place on this campus deserves.

Elements

Location

A cafeteria for two schools: Anne Frank integrative school and Heilbrunnenschule, Stuttgart

Education
  • Hechinger Str. 73
  • 70567 Stuttgart
  • Deutschland

Other projects

Share Project